Образна диагностика

Кабинетите на Медицински Център Ибни Сина Авицена във Варна извършват едни от най-цялостните и съвременни радиологични изследвания във Варна и областта, като използва модерна технология и апаратура – магнитен резонанс с висока разделителна способност и модерни ехографи.

Магнитно-резонансната апаратура е с уникални възможности за дифузия и перфузия на органите и тъканите, което позволява прецизна оценка на тяхното функционално състояние.

Ядрено-магнитен резонанс във Варна

Магнитно-резонансната томография (наричана и ядрено магнитен резонанс или ЯМР) е специализиран начин за образна диагностика, който е широко разпространен в здравеопазването. Изследването предлага висококонтрастни визуализации на тъканите и междутъканните пространства, което спомага за диагностицирането на редица заболявания при пациентите. ЯМР използва мощно магнитно поле, което оказва въздействие върху водородните атоми, които са част от човешкото тяло. Магнитно-резонансният томограф, с който работим във Варна е от най-ново поколение и с разделителна способност 1,5 Тесла.

Информация относно изследването с ядрено-магнитен резонанс

Съществуват ли рискове при ядрено магнитния резонанс (ЯМР)?

Поради факта, че този метод използва магнитно поле, трябва да уведомите преди изследването своя лекар и лекарите, които извършват изследването в случай, че:

 • имате метални импланти и пластини в тялото си;
 • имате пейсмейкър или клипсове след мозъчни операции;
 • имате изкуствена сърдечна клапа или коронарен стент;
 • през последните 2 месеца сте имали някаква операция;
 • страдате от клаустрофобия;
 • имали сте предишен проблем при този вид изследване.
Как да се подготвиш за изследване с ЯМР

Изследването не изисква специална подготовка. Приемайте обичайните си медикаменти с малко вода. При изследване на черен дроб или задстомашна жлеза, не приемайте храна 4 часа преди процедурата. По време на изследването не можете да носите часовници, бижута и предмети от метал, електроника, банкови карти и други предмети които могат да се повлияят от магнитното поле което създава машината.

Работно време на кабинета и цени за изследване с ЯМР

Работното време на кабинета за образна диагностика е:

 • делничен ден от 08:00 до 19:00
 • събота от 09:00 до 18:00
 • неделя – почивен ден

Цени за ядрено-магнитен резонанс във Варненския център Ибни Сина Авицена:

 • ядренномагнитен резонанс на една област – 330лв;
 • Цена за цяло тяло на ЯМР, включващо 7 зони е 1550лв без контрастно вещество;
 • Консултация по документи – 100лв;
Ехограф във Варна

Изследване с ехограф във Варна

Образната диагностика с ехограф използва ултразвук. Този тип изследване е широко използван, защото дава отлични възможности за диагностицирането и последващото лечение на заболявания. Най-често изследването с ехограф се използва както за проследяване на бременни, така и за диагностика на различни заболявания на коремни органи като: черен дроб, жлъчен мехур, панкреас, бъбреци и големи кръвоносни съдове ,заболявания на малък таз, простата, матка, яйчници, тестиси и ехографско изследване на млечни жлези. Ултразвуковото изследване е безопасен начин за получаване на ясна картина за състоянието на пациента.

Нашите специалисти

проф. д-р Георги Узунов

Проф. Георги Узунов е завършил Висшия медицински институт в Пловдив през 1966 г. От 1969 г. работи в Катедрата по рентгенология на Висшия медицински университет “Проф. Параскев Стоянов” във Варна. Защитил е две дисертации и е кандидат на науките и доктор на науките. От 1984 г. е доцент, а от 1992 г. – професор в МУ – Варна. Има научни интереси и практика в сферата на интервенционалната рентегология и ангиологията. Работи всички методи на образната диагностика – ехография, компютърна томография, магнитен резонанс, ПЕТ-скенер. От 1987 г. до 2005 г. работи като специалист по образна диагностика в Кувейт. От 2018 година е в екипа на медицински център Ибни Сина Авицена Варна.

проф. Георги Узунов

Доброто здраве е наша мисия!

бул. „8-ми Приморски полк“ 202, 9010 ж.к. Бриз, Варна

(Автобусна спирка „Резервоара“ / по автобусна линия № 31)